LEESOBSERVATIES

Ook een schrijver heeft weleens last van metaalmoeheid. Zo vertelde Baricco dat hij zich tijdens het schrijven van De Jonge Bruid af en toe verveelde. Dit is nogal een bekentenis. Anderzijds zal iemand die dit eerlijk toegeeft er volgens mij alles aan doen om die verveling niet te laten merken. Verveling tijdens het schrijven is immers nog meer verveling tijdens het lezen.

In Halteproza gaat het uitsluitend om boeken die mij van de eerste tot en met de laatste bladzijde hebben geboeid. Baricco laat met zijn nieuwe, kleine roman zien dat hij alle kneepjes van het vak beheerst.

Het boek gaat over een meisje dat ondergedompeld wordt in een knotsgekke, rijke familie. Ze komt daar terecht omdat ze met de zoon des huizes gaat trouwen. Hij is echter al jarenlang op handelsmissie in Engeland en men heeft geen idee wanneer hij zal terugkeren. Deze onzekerheid is haar redding, want de familie ontdekt al snel dat het meisje op liefdesgebied van toeten noch blazen weet. Haar langdurige verblijf in de familie wordt dan ook één lang inwijdingsritueel. Aangezien er geld in overvloed is, hebben ze alle tijd en mogelijkheden om zich over te geven aan een hedonistische levenswijze.

Baricco munt uit in erotische beschrijvingen. Ik geloof niet dat ik ooit een andere schrijver heb gelezen die dat zo goed kan. In haar eigen milieu heeft de jonge bruid geleerd om 'dat ding tussen je benen' te wantrouwen. Haar aanstaande schoonzus overtuigt haar ervan dat je met dat ding juist heerlijk in slaap kunt komen, waarbij ze uitlegt dat in slaap vallen voor meer mensen in deze familie een moeilijke opgave is, omdat alle familieleden tot nu toe in hun slaap zijn overleden.

Dit is een familie waarvan niet een lid normaal is. Aanvankelijk vond ik de gewoontes van sommigen nogal extreem, maar toen ik een televisieportret van een rijke Nederlandse familie zag, besefte ik dat al die afwijkingen in dat milieu voorkomen.

Tenslotte nog iets over hoe je dit boek moet lezen. De stilistische hoogstandjes en de structuur van het boek vragen namelijk veel van de lezer, in ieder geval had ik stilte en concentratie nodig.

 

 

FRAGMENT(EN)

'Dat is mijn manier om de nacht in te gaan, zei ze. Als ik dat niet doe kan ik niet slapen, het is mijn manier.
Is dat echt zo moeilijk? vroeg de Jonge Bruid.
Wat?
De nacht ingaan, voor jullie.
Ja. Moet je daarom lachen?
Nee, maar het is mysterieus, het is niet gemakkelijk te begrijpen.
Ken je het hele verhaal?
Niet echt helemaal.
Er is niet een die overdag is gestorven in deze familie, dat weet je.
Ja. Ik geloof het niet, maar ik weet het wel. Geloof jij het?
Ik ken het verhaal van al die doden die 's nachts zijn overleden, een voor een, dat ken ik al sinds ik klein was.
Misschien zijn het maar fabeltjes.
Drie heb ik er zelf meegemaakt.
Dat is normaal, heel veel mensen gaan 's nachts dood.
Ja, maar niet allemaal. Hier worden zelfs baby's die 's nachts ter wereld komen dood geboren.
Je maakt me bang.